Visuel identitet – no-brainer eller hardcore hovedbrud

Advicer blogindlæg
Gitte Thomsen

ART DIRECTOR

Gitte Thomsen

+45 96 26 25 86

gitte@advicer.dk

Del

Indholdsfortegnelse

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at der i reklamebranchen fyger med begreber, som kan gøre enhver jordnær midtjyde rundforvirret og ikke mindst forpustet inden den første dialog overhovedet er påbegyndt. Sådan behøver det slet ikke at være. For en visuel identitet kan sagtens gøres let spiselig for alle. Det handler bare om at bryde begrebet op i bidder.

Før vi kaster os over dette, er det vigtigt at få styr på to begreber, som ofte forveksles med hinanden, nemlig branding og visuel identitet.

Branding

Hvad er det særlige ved dit brand og hvad er det, der gør, at det skiller sig ud? Et brand er de oplevelser, minder, historier og forhold der sammen gør, at en kunde vælger et produkt eller en service over en anden. Det er her grobunden for, hvilke associationer vi gør os, skabes.

Et par eksempler:
McDonalds? Mon ikke du vil tænke på USA, gyldne buer, Big Mac® og jinglen I’m loving it

Jysk? Jylland, Lars Larsen, dyner og puder og ’jeg har et godt tilbud til dig´

Dette er på ingen måde tilfældigt – at arbejde med en virksomheds brandidentitet er benhårdt arbejde. Det er her billederne på indersiden af hovedet skabes.

Visuel identitet

Virksomhedens eller organisationens stemme. Som ordet visuel så fornemt fortæller, så taler vi til modtageren gennem det billedlige sprog, som skabes gennem typografi, grafiske virkemidler* og logo. Det vil sige, alt det du ser og virksomhedens ansigt udadtil. Her skal vi differentiere os ved første øjekast.

*Eg. komposition, stil, form, farver og kontraster

For at trække det helt ned på jorden, så handler visuel identitet i bund og grund ’bare’ om, hvordan vi visuelt adresserer vores forbrugere/kunder. Det gør vi blandt andet gennem de grafiske virkemidler, som vi har til rådighed – et rigtig vigtigt værktøj, som kan fungere som din helt egen tjekliste for at komme bedst muligt i mål. Et par eksempler:

Typografi

Typografien skal kunne fungere på alle platforme. Dit valg af skrifter skal stemme overens med tidligere omtalte stemme – virksomhedens ’tone of voice’. Typografien kan i et billedligt sprog sammenlignes med din egen tøjstil – skal den være elegant, stringent, moderne, legende eller noget helt femte? Den skal – ligesom farverne – afspejle din identitet. Lige så vigtigt er det, at den er let at afkode og stærkt fremfører budskabet, så ingen er i tvivl om, hvad dette er.

Sidst men ikke mindst lige så vigtigt er det, at den kan arbejdes med kompositorisk og i form af kontraster, så modtageren ikke er i tvivl om budskabet og rækkefølgen af budskabernes vigtighed.

Farver

En farveskala skal skabe genkendelighed. En farveskala skal afspejle din brandidentitet. Farverne skal bidrage til at du skiller dig ud fra mængden. Husk, at vi taler til sanserne. Ofte definerer vi en primærfarve – suppleret af et par sekundære farver.

Har du alle de grafiske virkemidler på plads, har du skabt hele rammen for din visuelle identitet. Herefter kommer den fornemme opgave at lave implementeringen på alle relevante platforme. Og med afsæt i det grundige forarbejde, har du de bedste forudsætninger for at komme helt i mål.

Og kender du rammerne – og har dem helt inde under huden – så ved du også hvortil grænsen går. Kassen, som rammerne udgør, er fast, men der skal altid være plads til konstant at kunne udfordre dem.

Og nu hvor du kender rammerne, ved du også hvor du kan skubbe til dem, udfordre dem og dermed være i konstant udvikling. Kender vi reglerne, så ved vi også, hvor det er ok at bryde dem og skabe en visuel identitet, som aldrig bliver kedelig og selvfølgelig.